Čím myslí muži?

Muži při setkání s blondýnou přestávají myslet

Pověry o nepříliš inteligentních blondýnkách jsou ve společnosti silně zakořeněny. Když muži totiž potkají blondýnku, jejich mozek vypíná. Podle francouzských psychologů je to automatická reakce, protože mužský mozek předpokládá, že se potkal s někým, kdo inteligencí příliš nevyniká. Naopak u žen s tmavší barvou vlasů pánové přepojují své závity na vyšší výkon.

Profesor sociální psychologie Thierry Meyer z Université Paris X - Nanterre s týmem svých kolegů provedl dva nezávislé pokusy. Během nich vystavoval muže setkáním s různými ženami a testoval poté jejich mentální schopnosti.

Z analýzy výsledků jasně vyplynulo, že dobrovolníci vystavení obrázkům blondýnek měli nejhorší výsledky ve vědomostních testech. Profesor Meyer je přesvědčen, že muži nebyli jednoduše rozrušeni přímo světlými vlasy, ale že je ovlivnily společenské stereotypy, které s blondýnkami souvisí.

"Je to důkaz, že lidé, kteří jsou konfrontováni jistými stereotypy, se většinou začnou podle nich chovat. V tomto případě mají blondýny schopnost ovlivnit lidi tak, že se chovají hloupě, protože napodobují nevědomě stereotyp hloupé blondýny," uvedl Meyer pro Times Online.

Francouzští psychologové dodávají, že to ovšem není jen problém blondýnek, ale že lidé podléhají všem možným společenským stereotypům, např. při setkání s homosexuály, etnickými skupinami či lidmi věřícími.

Copyright © 2005-2008 HOT-KONTAKT, All Rights Reserved.